Table of Contents

    Belangrijkste lessen uit de conjunctuuranalyse van de textiel- en kledingsector in 2022 en begin 2023

    De textielindustrie kende in 2022 opnieuw gemengde resultaten. Terwijl sommige indicatoren van de sector zich in 2022 gunstig ontwikkelden, wierpen andere een schaduw over het positieve beeld. De omzet, de investeringen, de lonen, het aantal btw-plichtige bedrijven en de uitvoer en invoer zijn gestegen. Daartegenover staat een daling van de productie, een stijging van de productieprijzen, een daling van het aantal banen en werkgevers in de sector, een daling van het aantal nieuwe bedrijven, een stijging van het aantal geschrapte bedrijven, van het aantal faillissementen en van het aantal banen dat verloor gaat als gevolg van faillissementen, en een vermindering van het saldo op de handelsbalans.

    De textielindustrie lijkt het moeilijk te hebben in 2023, zoals blijkt uit de trend van de meeste indicatoren die in de eerste negen of soms zes maanden van 2023 werden gevolgd. Slechts drie van de indicatoren bleven in die periode gunstig groeien, zoals de investeringen, de loonmassa en het banenverlies als gevolg van faillissementen. Alle andere geanalyseerde indicatoren verslechterden in de eerste negen of soms zes maanden van 2023.

    De meeste gevolgde indicatoren lieten gunstige trends zien in de kledingindustrie in 2022, waarbij sommige zelfs hun beste resultaten behaalden in de periode 2018-2022. Er is een toename van de omzet, de investeringen, de productie, de tewerkstelling, de loonmassa, de uitvoer en de invoer, en daarnaast een afname van het aantal faillissementen, van het daarmee samenhangende banenverlies en van het handelstekort. De ondernemersdynamiek is ook positief: er zijn meer bedrijven opgericht dan geschrapt. De enige minpunten zijn de daling van het aantal werkgevers, van het aantal opgerichte bedrijven en van het aantal btw-plichtige ondernemingen, en de toename van het aantal schrappingen van bedrijven.

    Hoewel de productie in de eerste maanden van 2023 bleef verbeteren, ontwikkelden de meeste gevolgde indicatoren zich ongunstig in de kledingindustrie. Er was een afname van het aantal banen en van het aantal werkgevers, een afname van de uitvoer en de invoer, evenals een stijging van het aantal faillissementen en van het aantal banen dat als gevolg van die faillissementen verloren ging. Bovendien is het tekort op de handelsbalans in de eerste negen maanden van 2023 aanzienlijk toegenomen.

    Consulteer het verslag over de economische conjunctuur in de textiel- en kledingindustrie - februari 2024

    Belangrijkste lessen uit de analyse van het concurrentievermogen van de textielindustrie in 2022

    Het concurrentievermogen is een veelzijdig concept dat een brede benadering vergt. Het concurrentievermogen van de textielindustrie wordt daarom geëvalueerd aan de hand van een reeks indicatoren die resultaten en determinanten omvatten.

    België behield in 2022 zijn concurrentiepositie op de mondiale exportmarkt, met 1,3 % en een 12e plaats. De textielsector gaat echter wel achteruit, met een aandeel in de toegevoegde waarde van de Europese Unie (zonder het Verenigd Koninkrijk) dat nog slechts 2,0 % bedraagt in 2021, tegenover 2,3 % in 2015.

    De investeringsgraad ligt relatief hoog (19,6 % in 2022) ten opzichte van de buurlanden. België behaalde ook de beste prestatie onder de vergeleken landen voor productinnovatie en voor procesinnovatie.

    Het energie-concurrentievermogen is de laatste jaren niet merkbaar verbeterd. De sterkere afname van ons finale energieverbruik ten opzichte van de buurlanden leidde namelijk niet tot een drastische daling van de energie-intensiteit.

    We zien ook ontgoochelende prestaties op het vlak van ondernemingsdynamiek (gering dynamiek en weinig snel groeiende bedrijven). Ook het zakenklimaat tekent gemengde resultaten op in ons land, met goede prestaties op het vlak van infrastructuur en bedrijfsefficiëntie, maar met structurele zwaktes qua overheidsefficiëntie en fiscaal beleid.

    Consulteer de publicatie Concurrentievermogen van de textielindustrie - april 2024

    Definitie van de sectoren textiel- en kledingindustrie

    De vervaardiging van textiel (C13) het bewerken en spinnen van textielvezels, alsmede het weven van textiel, het veredelen van textiel en kleding, de vervaardiging van geconfectioneerde artikelen van textiel, exclusief kleding (bv. huishoudlinnen, dekens, vloerkleden, koorden enz.).

    De kledingindustrie (C14) omvat de vervaardiging van alle soorten confectie- of maatkleding (bv. bovenkleding, onderkleding voor heren, dames of kinderen, werkkleding, zakelijke kleding, vrijetijdskleding) en toebehoren, van alle soorten materiaal (leer, weefsel, gebreide of gehaakte stoffen enz.). Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen kleding voor volwassenen en kinderen of tussen moderne en traditionele kleding. Die sector omvat ook de bontindustrie (pelterijen). De sector omvat drie subsectoren: C14.1 “vervaardiging van kleding, exclusief bontkleding”, C14.2 ”vervaardiging van artikelen van bont” en C14.3 “vervaardiging van gebreide en gehaakte kleding”.

    Die definities zijn afkomstig van de NACEBEL-nomenclatuur, de Belgische door Statbel opgestelde versie van de Statistische Nomenclatuur van de economische activiteiten in de Europese Gemeenschap.

    Laatst bijgewerkt
    22 november 2024