Table of Contents
Economische vooruitzichten op mondiaal niveau
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt een aanzienlijke vertraging van de wereldwijde economische groei in 2025, gevolgd door een lichte versnelling in 2026. Na het bereiken van 3,3 % in 2024, zal de mondiale economische groei naar verwachting dalen tot 2,8 % in 2025, alvorens te stijgen tot 3 % in 2026.
Hoewel 2024 eindigde met tekenen van stabilisatie van de inflatie, de arbeidsmarkt en de economische groei, doken in het eerste deel van 2025 grote risico's op die de groeivoorspellingen zouden kunnen verslechteren.
Het IMF wijst in het bijzonder op de douanerechten die de Verenigde Staten hebben ingevoerd en de vergeldingsmaatregelen die andere landen tegen de VS hebben genomen. De prijsstijgingen van producten waarop invoerrechten worden geheven, hebben niet alleen gevolgen voor het mondiale bbp, maar zouden ook de inflatie aanwakkeren. Die situatie zou de centrale banken ertoe aanzetten om de rente te verhogen, waardoor de financieringsvoorwaarden voor publieke en private spelers strenger zouden worden, wat een rem zou zetten op de consumptie en de investeringen. De economische groei en de financiële markten zouden hierdoor worden beïnvloed. Het IMF is ook bezorgd over de sociale onrust die het gevolg zou zijn van deze combinatie van trage groei en stijgende prijzen, vooral in landen met lage inkomens, die ook te lijden zouden hebben onder de moeilijkheden om de internationale financiering te krijgen die ze nodig hebben voor hun ontwikkeling.
Toch ziet het IMF ook enkele lichtpunten. Zo kan kunstmatige intelligentie nieuwe groeiperspectieven bieden. Bovendien zouden sommige gewapende conflicten tot een einde kunnen komen. Tot slot zou de reorganisatie van de handelsstromen landen kunnen aanmoedigen om nieuwe handelsovereenkomsten te sluiten en bedrijfsvriendelijke hervormingen door te voeren door de regelgeving te herzien. Voor de Europese Unie zou die nieuwe situatie bijvoorbeeld een kans zijn om de interne markt te verdiepen en de kapitaalstromen te versterken, wat de opkomst van grotere bedrijven zou vergemakkelijken.
Toch wijst het IMF er op dat die positieve elementen de hierboven genoemde neerwaartse risico's niet compenseren. Daarom blijven de vooruitzichten eerder negatief.
Van 's werelds grootste economieën hebben de Verenigde Staten de scherpste herziening gezien (+0,5 procentpunt voor 2025), waardoor de kloof met de andere geavanceerde economieën, met name de Eurozone, groter wordt. Na een stijging van 2,8 % in 2024 zal de economische groei in de Verenigde Staten licht vertragen in 2025 (+2,7 %) en meer uitgesproken in 2026 (+2,1 %). Die vooruitzichten zijn echter gedaan zonder rekening te houden met het mogelijke beleid van de nieuwe Amerikaanse president.
De groeiprognoses voor de Eurozone zijn voor beide jaren (2025 en 2026) naar beneden bijgesteld. Na een bbp-groei van 0,8 % verwacht het IMF voor de Eurozone een groei van 1 % voor 2025 en 1,4 % voor 2026. De groeiprognoses voor Duitsland en Frankrijk zijn voor beide jaren naar beneden bijgesteld. Er zijn zorgen over een stijging van de energieprijzen maar ook onzekerheid over de handel met China of de Verenigde Staten en wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren. Duitsland, dat twee jaar een milde recessie heeft doorgemaakt, zal naar verwachting nauwelijks terugkeren naar positief terrein in 2025 (+0,3 %), gevolgd door 1,1 % voor 2026. De Franse economische groei zal naar verwachting vertragen in 2025 (0,8 %) alvorens licht te versnellen in 2026 (1,1 %). Terwijl België in 2024 beter standhield dan zijn buurlanden (+1,4 %), zal zijn bbp in 2025 langzamer groeien (+1,1 %) om vervolgens in 2026 licht te versnellen (+1,2 %). Dat zijn voor België echter de prognoses van oktober 2024.
De Chinese bbp-groei zou afzwakken in 2025 (+4,6 %) en opnieuw in 2026 (+4,5 %). In dat geval is de groei voor beide jaren opwaarts bijgesteld ten opzichte van de prognoses van oktober 2024. Het IMF wijst erop dat als China wordt blootgesteld aan een toename van handelsspanningen investeringen kunnen worden uitgesteld.
Economische groeivooruitzichten voor België
De Belgische economische groei is in 2024 met 1 % gestegen, wat een vertraging is ten opzichte van de groei van 1,3 % in 2023. De prognose voor 2025 voorspelt een sterkere groei van 1,2 %, in lijn met de verbetering van de internationale conjunctuur. Die vooruitzichten houden geen rekening met de maatregelen uit het akkoord van de nieuwe federale regering.
De binnenlandse vraag exclusief voorraden ondersteunde volledig de economische groei in 2024, waarbij de netto-uitvoer geen bijdrage leverde. In 2025 zou de binnenlandse vraag exclusief voorraden, en meer bepaald de particuliere consumptie, de economische groei blijven ondersteunen, terwijl de netto-uitvoer die met 0,4 procentpunt zou verminderen, ondanks de sterke afname van de daling van de uitvoer en de invoer. Binnen de binnenlandse vraag zien we ook een voorzichtige heropleving van de investeringen van de huishoudens na drie jaar van daling en een lichte versnelling van de bedrijfsinvesteringen. De consumptie en investeringen van de overheid zouden in 2025 in een lager tempo moeten groeien.
Volgens het Federaal Planbureau zou de inflatie op jaarbasis, gemeten aan de hand van de consumentenprijsindex (CPI), blijven dalen maar boven de 2 % blijven. Na 3,1 % in 2024 wijzen de prognoses op een inflatie van 2,8 % in 2025.