""

Studie "Welk vlees hebben we in de kuip? Hoe kijken Belgen naar vlees en alternatieven”

Uitgever
Belgische Vereniging voor Onderzoek en Expertise voor Consumentenorganisaties
Auteur(s)

Bert Stevens

Publicatiedatum

Vlees omvat een groot aandeel van het huidige consumptiepatroon van de Belg. In 2020 at de Belg gemiddeld 82 kg vlees per jaar, dubbel zoveel als het wereldwijde gemiddelde (OECD-FAO, 2021). 89% hiervan kwam van slechts vier bronnen: varkens-, runds- en kalfsvlees en gevogelte (Statbel, 2021).

Op milieu-, gezondheids- en ethisch vlak rijzen er vragen over de huidige stand van de vleessector, en bijgevolg de toekomst van vleesconsumptie. In hoog-inkomenslanden zorgt dit voor hernieuwde blik op de sector.

We bekeken hoe Belgen denken over verschillende soorten vlees, en welke diertypes het meest geconsumeerd worden en het populairst zijn. We vroegen Belgen naar hun grootste bezorgdheden omtrent vlees, en hoe ze hun toekomstige vleesconsumptie inschatten. Daarnaast onderzochten we hoe Belgen naar alternatieven voor vlees kijken. De inzichten van deze studie geven een beeld van de Belgische consument, en potentiële opportuniteiten en barrières voor de eiwittransitie.

Korte samenvatting van de resultaten

De meeste Belgen willen hun vleesconsumptie in de komende jaren gelijk houden (afhankelijk van het type vlees betreft dit 56% tot 65% van de Belgen). Daarentegen wil 5 tot 15% van de Belgen zijn vleesconsumptie verhogen, en denkt 14 tot 27% eraan zijn vleesconsumptie te verminderen, afhankelijk van de vleessoort. Ongeveer 1/4 wil vleesbereidingen en charcuterie verminderen. Ongeveer 1/4 tot 1/5 wil hun consumptie van rood vlees verminderen. In vergelijking wil maar 1/7 (14%) gevogelte minderen.

41 procent van de Belgen zoekt momenteel naar alternatieven voor vlees. Het vaakst grijpen we naar dierlijke vervangers: 29% van Belgen kiest voor eieren, 27% voor vis en 18% voor zuivel als vervanger voor vlees. Plantaardige alternatieven overtuigen iets minder dan een vijfde van Belgen. Een kwart van Belgen wil in de toekomst meer plantaardige eiwitten eten (23%). De meeste Belgen willen – net zoals voor vlees – de consumptie van plantaardige eiwitten gelijk houden (52%).

61% van de Belgen vindt de herkomst van vlees belangrijk tot zeer belangrijk. Slechts 1 tot 5% van deze consumenten consumeert regelmatig vlees van buiten de EU. Bij de meest geconsumeerde vleessoorten - rundvlees, kalf, varken en gevogelte - is meer dan 50% afkomstig uit België.  Een minderheid van Belgen (15%) staat gunstig tegenover liberalisering van vleesinvoer van buiten de EU. Voornamelijk oudere groepen, hogere sociale groepen, Brusselaars en Walen hechten veel belang aan herkomst.

Laatst bijgewerkt
5 april 2023