rapport

Prijzen - Analyse van de prijzen: 2018 INR Jaarverslag

Uitgever
Instituut voor de nationale rekeningen
Auteur(s)

Christine Bruynoghe, Myrle Claessens, Maxim Dechamps, Mathias Ingelbrecht, Nadine Mat, Céline Rigby, Jean-Paul Theunissen, Pascale Van Bae-len, Sarah Van Cauwenbergh, Etienne Verhaegen

Publicatiedatum

Table of Contents

  Voor de tiende keer publiceert het Instituut voor de nationale rekeningen het jaarverslag over het verloop van de consumptieprijzen. Het jaarverslag is als volgt gestructureerd: 

  In het eerste deel van het jaarverslag focust het Prijzenobservatorium op de totale inflatie in België en het prijsstijgingstempo van de vijf grote productgroepen:

  • energiedragers,
  • bewerkte levensmiddelen en
  • niet-bewerkte levensmiddelen,
  • diensten en ten slotte
  • industriële, niet-energetische goederen.

  Voor elke productgroep wordt eerst de inflatie in België toegelicht, die vervolgens wordt vergeleken met die in de voornaamste buurlanden (Duitsland, Frankrijk en Nederland).

  Deel I dowloaden (PDF, 1.97 MB)

  Aangezien de categorie sociale bescherming de afgelopen jaren veel heeft bijgedragen aan het gecumuleerde inflatieverschil voor diensten met onze buurlanden, heeft het Prijzenobservatorium een extra analyse hieraan besteed. Er werd specifiek gefocust op het prijsverloop en de marktwerking van kinderopvangvoorzieningen en woonzorgcentra in België en de buurlanden.

  Deel II downloaden (PDF, 1.13 MB)

  Op vraag van de minister van Economie heeft het Prijzenobservatorium ook een analyse gemaakt over het prijsverloop van de medische index en de daaraan gelieerde kosten. De medische index is een index die door Statbel wordt berekend en gepubliceerd en die kan worden gebruikt om niet-beroepsgebonden ziektekostenverzekeringen (hospitalisatieverzekering, verzekering tandzorg en verzekering ambulante kosten). 

  Deel III downloaden (PDF, 897.76 KB)
   

  Laatst bijgewerkt
  21 maart 2019