""

Prijsverloop en marges in de voedingskolom: een analyse van het prijstransmissiemechanisme voor België (2024)

Uitgever
FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie
Auteur(s)

Prijzenobservatorium

Publicatiedatum

Table of Contents

    Dit rapport, dat voor het eerst in 2022 werd gepubliceerd, is de derde editie van de analyse van de prijzen en marges in de agrovoedingskolom in België Binnen de huidige context van economische onzekerheid, geopolitieke spanningen, stijgende grondstofprijzen en aanhoudende inflatie werpt deze studie licht op de prijstransmissie via de verschillende schakels in de keten - landbouw, industrie en kleinhandel - en op de evolutie van de marges en winstgevendheid van deze sectoren. De schommelingen in de voedselprijzen van de afgelopen jaren, die deels te wijten zijn aan externe factoren zoals de COVID-19-crisis, de oorlog in Oekraïne, de stijgende energiekosten en de extreme weersomstandigheden in de grondstof-producerende landen, maken een grondig inzicht van de prijstransmissiemechanismen essentieel.


    De instabiliteit en volatiliteit van de prijzen hebben ook een directe impact op de rendabiliteit van spelers in de agrovoedingskolom. Het Prijzenobservatorium wil ook voor elke schakel de impact van de productiekosten op prijzen en veranderingen in de marges analyseren. Dit rapport sluit ook aan op de inspanningen om de prijstransparantie in de Belgische agrovoedingssector te verbeteren, zowel in het kader van de opdrachten van de FOD Economie en de taskforce Agrovoeding, als in het kader van de Europese visie op een meer competitieve landbouw.  


    Deze 2024-versie is een update van de vorige editie , met behoud van dezelfde analysestructuur en waarin de meest recente gegevens verwerkt worden. Het maakt het dus mogelijk om economische trends beter op te volgen en een actueel beeld te geven van de impact van economische factoren op de Belgische agrovoedingskolom. In deel 1 wordt de evolutie van de consumptieprijzen voor levensmiddelen in België en in de buurlanden uiteengezet. Deel 2 focust op de Belgische agrovoedingssector door de prijstransmissie van bewerkte levensmiddelen via de drie schakels in de keten te onderzoeken. Deel 3 analyseert de evolutie van de rendabiliteit van de landbouw en raamt de marges voor 2023 op basis van een theoretisch model. Deel 4 geeft een overzicht van de marges van verschillende sectoren van de levensmiddelenindustrie en de detailhandel op basis van jaarrekeninginformatie. Dit deel maakt gebruik van gegevens tot en met 2023. Deel 5 is gewijd aan een analyse van negen agrovoedingssectoren, waarbij zowel de prijstransmissie binnen deze sectoren als de raming van de marges voor 2024 voor de laatste twee schakels in de keten aan bod komen. Het laatste deel bevat de conclusie van het onderzoek. 

    Laatst bijgewerkt
    22 mei 2025