Het gebruik van IE-activa voor de toegang tot financiering voor kmo’s - Overzicht van de studie

Praktische gids voor kmo’s om via intellectuele-eigendomsrechten toegang te krijgen tot financiering

Uitgever
Séverine Waterbley
Auteur(s)

FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie

Publicatiedatum

Het afgelopen decennium dragen intellectuele eigendomsactiva toenemend bij aan de marktwaarde van ondernemingen, en in het bijzonder van kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s). Dat is voornamelijk te danken aan de opkomst van een nieuwe economie, zijnde de kennis- of dataeconomie. Daarin bestaat het kernkapitaal van de ondernemingen eerder uit immateriële activa zoals octrooien, processen, knowhow, klantbereik of personeelstalent dan uit materiële activa. Dit rapport onderzoekt de verschillende manieren waarop intellectuele eigendom gebruikt kan worden om toegang tot financiering te bekomen. Het gebruik van intellectuele eigendom als onderpand voor schuldfinanciering of als verzekering, maar ook de verschillende juridische en fiscale instrumenten die kmo’s ter beschikking hebben om innovatie aan te moedigen, worden hieronder kort voorgesteld.

Dit rapport geeft ook een reeks aanbevelingen over hoe kmo’s hun intellectuele eigendomsactiva kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot de juiste financiering.

Bovendien biedt het algemeen overzicht niet alleen een samenvatting van de gids, maar ook een toolkit met praktische en gebruiksvriendelijke informatie voor Belgische kmo's om het beheer van hun IE-strategie te verbeteren.

Laatst bijgewerkt
22 februari 2022