Metrologie voor nanotechnologie
Nanotechnologie in het dagelijkse leven
Nanotechnologie beslaat een bijzonder uitgebreid domein, van nanodeeltjes over computerchips tot sensoren. Nanodeeltjes zijn zeer wijdverspreid in de consumptieproducten van vandaag, en zorgen zowel op onderzoeks- als op productieniveau voor een belangrijke activiteit in België.
Van zelfreinigende tegels over waterafstotende T-shirts tot voedingsadditieven zoals bewaarmiddelen, kleurstoffen en aroma’s: nanodeeltjes maken deel uit van ons dagelijkse leven.
Ze bieden allerlei voordelen:
-
waterbesparing,
-
stevigere materialen,
-
verbeterde opname van voedingssupplementen,
-
langere bewaring van voedsel, ...
Deze voordelen kunnen een concrete oplossing bieden voor allerlei problemen, o.a. de overconsumptie van natuurlijke grondstoffen. Nanodeeltjes worden echter ook gebruikt voor de technische voordelen die ze opleveren bij productieprocessen. In elk geval moeten we vermijden dat hun gebruik risco’s oplevert voor gezondheid en milieu.
De metrologische dienst Nationale Standaarden van de FOD Economie is verantwoordelijk voor het beheer van primaire standaarden op nationaal vlak en voor de ontwikkeling van nieuwe meettechnieken.
België maakt deel uit van een internationaal netwerk van metrologische instituten (EURAMET) en neemt deel aan het Europese onderzoeksprogramma EMPIR om zo gezamenlijke acties omtrent de ontwikkeling van nanometrologie op te zetten.
Om een antwoord te bieden op de uitdagingen waarmee de maatschappij geconfronteerd wordt als gevolg van de ontwikkeling van nanotechnologie, heeft de nationale metrologische dienst een sectie nanometrolgie in het leven geroepen. Deze sectie heeft als missie de traceerbaarheid van dimensionele metingen van nanodeeltjes te garanderen en is betrokken bij het in de praktijk brengen van het nationaal register van vervaardigde nanomaterialen.