Jaarverslag van de Algemene Directie Economische Inspectie

Jaarverslag 2016 van de Algemene Directie Economische Inspectie

Uitgever
FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie
Publicatiedatum

De Economische Inspectie ondernam in 2016 opnieuw een groot aantal acties om de correcte naleving af te dwingen van de economische regelgeving waarop zij toezicht houdt. Dit jaarverslag biedt een overzicht van de belangrijkste initiatieven.

In 2016 lanceerde de Economische Inspectie het Meldpunt: een digitaal platform waar consumenten en ondernemingen misleiding, fraude, bedrog en oplichting kunnen melden. Wie gebruikmaakt van dit Meldpunt krijgt onmiddellijk een advies op maat en/of een gerichte doorverwijzing naar de bevoegde instantie. Deze verbeterde dienstverlening zorgde voor een toename van het aantal meldingen van 44 % t.o.v. 2015; liefst 23.259 consumenten en ondernemingen vonden hun weg naar het Meldpunt. Uiteraard bleef het uitvoeren van controles centraal staan in de activiteiten van de Economische Inspectie. In 2016 werden 35.196 controles uitgevoerd, wat resulteerde in 4.411 waarschuwingen en 3.829 processen-verbaal. De Economische Inspectie voerde 13 algemene onderzoeken uit, onder meer bij vastgoedmakelaars, dierenartsen, kledingwinkels, bouwbedrijven, juweliers, bloemenverkopers, kapsalons en begrafenisondernemers.

De Economische Inspectie beperkt zich echter niet tot louter repressief optreden. Via guidance trachtte ze in 2016 de ondernemingen helder te informeren over hun verplichtingen op het gebied van klachtenbehandeling, afronding in eurocent, het aanbieden van dienstencheques, garantie, de elektronische factuur, publiciteit en consumentenkrediet in de autosector, de verkoop en plaatsing van banden en auteursrechten.

De acties van de Economische Inspectie bleven niet zonder resultaat. Het fenomeen van de frauduleuze bedrijvengidsen blijft verminderen na een jarenlange repressieve en preventieve inspanning. De Economische Inspectie slaagde er opnieuw in voor een recordbedrag aan namaakproducten in beslag te nemen en sloot 2.559 websites af die namaak verkochten.

Laatst bijgewerkt
4 oktober 2018