Cyberveiligheid - Is uw bedrijf er klaar voor?

Cyberveiligheid - Is uw bedrijf er klaar voor?

Uitgever
FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie
Publicatiedatum

Uw bedrijf een goed imago geven op het internet is van kapitaal belang. Steeds meer consumenten gaan immers eerst online op zoek naar informatie alvorens een aankoop te doen in de winkel of via internet.

Om een digitale strategie te kunnen ontwikkelen voor uw bedrijf moet u eerst inzicht krijgen in hoe consumenten zich gedragen.

Er zijn verschillende redenen waarom consumenten hun aankopen online verrichten:

  • het is handig (bestellen kan op elk uur van de dag, snelle leveringstermijnen, …);

  • de prijzen (die kunnen makkelijker online worden vergeleken);

  • de keuze;

  • de kwaliteit van de verschafte informatie (productbeschrijving, mening van andere consumenten, informatie over een eventuele terugbetaling, over de leveringstermijnen, de garantie, …).

Maar een van de factoren die door de consumenten worden gezien als een rem bij het online aankopen is vooral de twijfel bij de veiligheid van de informatie die online wordt doorgegeven. In 2016 besloot één Belgische internetgebruiker op vijf om uit veiligheidsoverwegingen geen onlineaankopen of -bestellingen van goederen of diensten voor privégebruik te doen. Consumenten vrezen voornamelijk dat misbruik wordt gemaakt van hun persoonlijke gegevens en dat hun bankgegevens worden gestolen.

Daarom kunnen geschikte maatregelen met betrekking tot de veiligheid van informatie de consument geruststellen en ervoor zorgen dat het transactievolume toeneemt.

Overigens veroorzaken cyberaanvallen, ongeacht de grootte van uw bedrijf, heel wat problemen:

  • uw imago kan bezoedeld raken en de buitenwereld verliest het vertrouwen in uw onderneming;

  • waardevolle commerciële informatie wordt vernietigd en/of gestolen;

  • de officiële website is niet meer bereikbaar of het werkinstrument raakt beschadigd door bepaalde cyberaanvallen;

  • er kunnen mogelijke sancties volgen, bijvoorbeeld wanneer persoonlijke gegevens worden gelekt…

Bij elk incident kunnen de financiële gevolgen en de imagoschade aanzienlijk zijn en wanneer geen gepaste maatregelen werden voorzien, kan de continuïteit van de activiteit in het gedrang komen. Het is daarom belangrijk dat u op de hoogte bent van de risico's die uw bedrijf kan lopen en van de middelen waarmee u deze risico's afwendt en uw klantenbestand veiligstelt.

Laatst bijgewerkt
15 maart 2022