""

Controlerapport Vuurwerkcampagne - eindejaarsperiode 2021-2022

Uitgever
Séverine Waterbley
Auteur(s)

FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie

Publicatiedatum

Table of Contents

  Tijdens de periode van de eindejaarsfeesten kent de verkoop van vuurwerk aan particulieren een piek.

  Elk jaar organiseren de controlediensten “Controle Veiligheid Noord” (COVENO) en “Controle Veiligheid Zuid” (COSESU) van de afdeling Veiligheid tijdens die periode een controlecampagne. Die vindt plaats in de maand december, met pieken van 20 december tot 31 december. Het doel is een aangescherpte controle op de sector, waar vaak illegale verkoop voorkomt, om de openbare veiligheid en de veiligheid van consumenten te waarborgen.

  Ook dit jaar had de gezondheidscrisis een rechtstreekse en onrechtstreekse impact op de controlecampagne. Sommige winkels hebben, uit angst voor een verbod op de verkoop of het gebruik, hun gebruikelijke gedrag aangepast. Dat komt vooral tot uiting in een daling van de hoeveelheden en latere bestellingen bij hun leveranciers.

  Daarnaast wilden we, zoals de afgelopen drie jaar, ons ook richten op illegale onlineverkoop, met name via sociale netwerken.

  De campagne werd voorafgegaan door verschillende informatieve en/of voorbereidende acties in samenwerking met de parketten en een aantal politiediensten.

  Daarnaast voerde de dienst Controle Productveiligheid ook controles uit op de kwaliteit en veiligheid van de producten, waaronder de CE-markering. De resultaten daarvan zijn te vinden in het rapport Controlecampagne vuurwerk – resultaten 2021-2022.

  Laatst bijgewerkt
  24 juni 2022