Controlecampagne - Veiligheid van kinderkleding - Resultaten 2020

Controlecampagne - Veiligheid van kinderkleding - Resultaten 2020

Uitgever
Séverine Waterbley
Auteur(s)

FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie

Publicatiedatum

Deze campagne controleerde de veiligheid en de conformiteit van kinderkleding die op de markt aangeboden wordt, en waakte erover dat de niet-conforme en/of gevaarlijke producten van de markt worden gehaald.

De campagne was gericht op kleding bestemd voor kinderen tot 14 jaar en meer bepaald op de koorden en hun toebehoren (knopen, stoppers enz.) die op de kleding voorkomen.

Koorden of trekkoorden in kinderkleding hebben een rol gespeeld bij een aantal dodelijke ongevallen met kinderen in Europa en elders. Doordat ze meestal eindigen in een knoop of stopper, kunnen ze verstrikt raken in vaste of mobiele apparatuur en zo de oorzaak zijn van verwondingen of dodelijke ongevallen door wurging. Het gaat om twee hoofdgroepen van ongevallen, afhankelijk van de leeftijd van het kind:

  • bij kinderen jonger dan 7 jaar: koorden aan de kap die bekneld raken in speeltoestellen zoals glijbanen, met dodelijke ongevallen tot gevolg;
  • bij kinderen tussen 7 en 14 jaar: koorden en touwtjes aan de taille en de onderkant van kleding raken bekneld in bewegende voertuigen zoals autobussen (meer bepaald de deuren), skiliften en fietsen, waardoor de kinderen meegesleurd of verpletterd worden door het voertuig, wat kan leiden tot ernstig letsel of de dood

Bovendien komt kleding op de derde plaats van de productcategorieën waarvoor in 2019 het grootste aantal meldingen van gevaarlijke producten plaatsvonden, blijkt uit het rapport “Saving lives every day. 2019 results of the Rapid Alert System for dangerous non-food products”.

In totaal werden zes winkels bezocht, 168 kinderkledingartikelen geïnspecteerd en 39 daarvan bemonsterd voor een grondigere controle. De bezochte winkels waren zowel winkels die uitsluitend kleding verkopen als andere winkels van het type supermarkt.

De controle van de overeenstemming met de technische vereisten werd uitgevoerd door de FOD Economie.

Opgelet! De resultaten van deze campagne gaan over producten op de Belgische markt die werden bemonsterd door medewerkers van de FOD Economie die specifiek op zoek waren naar niet-conforme en potentieel gevaarlijke producten. Ze geven geen statistisch betrouwbaar beeld van de situatie op de Belgische markt.

Laatst bijgewerkt
4 mei 2021