""

Controlecampagne speelgoed met focus op bepaalde chemische eisen - 2021 - 2022

Uitgever
Séverine Waterbley
Auteur(s)

FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie

Publicatiedatum

Doel van de campagne

Het doel van de campagne was de veiligheid en de conformiteit van speelgoed dat op de markt wordt aangeboden voor kinderen jonger dan 3 jaar en ander speelgoed dat bedoeld is om in de mond te steken, te controleren, en erover te waken dat niet-conforme en/of gevaarlijke speelgoedartikelen uit de markt worden gehaald. De campagne was vooral gericht op de controle van bepaalde chemische substanties.

De campagne startte in februari 2021.

Er werden in totaal 20 speelgoedartikelen bemonsterd. De bemonstering was niet representatief voor de Belgische markt omdat er actief gezocht werd naar speelgoed dat een vermoeden van non-conformiteit vertoonde.

Er werd ook aandacht besteed aan de administratieve vereisten en bepaalde onderdelen van de technische documentatie, namelijk de veiligheidsbeoordeling, de lijst van gebruikte bestanddelen en materialen1, de EG-verklaring van overeenstemming en de testrapporten.

De chemische testen werden uitgevoerd door het Italiaanse labo UL, gevestigd in Cabiate (Milaan), en geaccrediteerd voor de uitgevoerde testen in deze campagne.

Laatst bijgewerkt
20 juli 2022