""

Analyse: Energieafhankelijkheid van België (aardgas en energiemix)

Uitgever
FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie
Publicatiedatum

Table of Contents

  Vanuit geostrategisch oogpunt is het belangrijk dat de herkomst van de energie (met name aardgas) die België moet importeren voldoende gediversifieerd is in termen van bronnen en routes.

  Derhalve heeft de minister van Energie in december 2021 haar administratie verzocht om een studie (DEEL A) over de aardgasbronnen die op korte, middellange en lange termijn toegankelijk zijn uit te werken, rekening houdend met de gekende internationale evoluties en hun potentiële invloed op de prijs van de molecule . De Algemene Directie Energie heeft in samenwerking met Fluxys de studie over de diversificatie van bronnen en routes voor de bevoorradingszekerheid van aardgas in België uitgevoerd. In antwoord op dit verzoek heeft de CREG de nota Z)2351 van 25 februari 2022  getiteld “Nota over aardgasbevoorrading en aardgasafhankelijkheid van België” bezorgd. Deze nota is aan de huidige studie gehecht en maakt er integraal deel van uit.

  Naar aanleiding van de oorlog die op 24 februari 2022 in Oekraïne is uitgebroken, werd er een aanvulling (DEEL B) aan deze studie toegevoegd om de impact van deze plotselinge geopolitieke spanning op het geheel van de Belgische energiemix doorheen de energieonafhankelijkheid, de bevoorradingszekerheid en de prijzen te integreren.
   

  Laatst bijgewerkt
  20 mei 2022