Als eigenaar zorg ik voor de veiligheid van mijn lift!

Als eigenaar zorg ik voor de veiligheid van mijn lift!

Uitgever
Séverine Waterbley
Auteur(s)

Fod Economie, K.M.O., Middenstand en Energie

Publicatiedatum

Veiligheid in liften: een onderschat probleem

In België worden dagelijks miljoenen liftknoppen ingedrukt zonder dat er enig technisch probleem is of ongeval gebeurt. Dit betekent niet dat we daarom minder aandacht moeten hebben voor de veiligheid want een ongeval is nooit ver weg. En met dergelijke toestellen kunnen ongevallen zware gevolgen hebben. In sommige uitzonderlijke gevallen kan er een dodelijk ongeval gebeuren.

De voornaamste oorzaken van ongevallen zijn onder andere een liftkooi zonder deur of de slechte werking van dergelijke deur als er één is, onvoldoende precisie wanneer de lift tot stilstand komt, ongecontroleerde neerwaartse of opwaartse bewegingen van de lift, een defecte verlichting, een open liftschacht. De meeste problemen doen zich voor bij de oudere liften. En daar zijn er heel wat van! De meerderheid van de liften in ons land zijn meer dan 20 jaar oud.

Daarom is het noodzakelijk bijzondere aandacht te besteden aan veiligheidsproblemen in liften en over te gaan tot de modernisering of de revisie tot zelfs de buitendienststelling van toestellen die hiervoor in aanmerking komen. Dit is de doelstelling van de wetgeving opgezet in 2003 waarvan de gevolgen in de komende jaren nog zeer belangrijk zullen zijn voor de eigenaar, de liftfabrikanten en de professionelen uit de sector.

Laatst bijgewerkt
30 mei 2023