Table of Contents

    In het kader van het Belgisch Plan voor Herstel en Veerkracht (PHV) lanceert de FOD Economie projectoproepen ter verbetering van de cyberweerbaarheid van kmo’s (<50 vte), inclusief zelfstandigen, actief in de traditionele sectoren (niet-technologisch) en met een lage maturiteit in cyberbeveiliging.

    Die actie wordt uitgevoerd onder toezicht van de vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post, Petra De Sutter; en de vice-eersteminister en minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s en Landbouw, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing, David Clarinval.

    Het gebruik van nieuwe technologieën ontwikkelt zich en is inmiddels gemeengoed in een groeiend aantal economische sectoren. De COVID-19-pandemie heeft de verankering van digitale gewoonten versneld, met name door de acceptatie van e-commerce te vergroten, maar ook op het gebied van werken op afstand en contactloos betalen. Deze toegenomen inzet en gebruik van diverse digitale middelen heeft echter ook de kwetsbaarheid van kleine en middelgrote bedrijven, in alle sectoren, aan het licht gebracht en geleid tot een toename van cyberaanvallen.

    Kmo’s hebben vaak niet de nodige expertise in huis om cyberdreigingen te herkennen en zijn in het nadeel ten opzichte van grote organisaties. De kosten voor cyberbeveiliging zijn verhoudingsgewijs hoger en ook de impact van een aanval is groter omdat kmo’s niet over de goede of voldoende beschermingstools beschikken. Bovendien hebben maar weinigen cyberstrategieën of “cyberreflexen” ontwikkeld. Daarom is het noodzakelijk om bedrijven en hun werknemers bewust te maken van het belang van cyberbeveiliging en hen te ondersteunen bij het vergroten van hun cyberweerbaarheid.

    Laatst bijgewerkt
    30 oktober 2023