""

Bent u van plan om een eigen bedrijf op te zetten, maar weet u niet waar u moet beginnen of welke stappen u moet ondernemen? Bent u op zoek naar informatie, maar bang dat u er niet wijs uit raakt? Wij maken u wegwijs met de brochure "Zelfstandige worden".

Bereid uw project minutieus voor

Bepaal of u een nieuw bedrijf wilt oprichten of een onderneming wilt overnemen en welke producten en diensten u wilt aanbieden. Ga na wat uw concurrenten doen, zoek een naam, kies uw juridisch statuut (eenmanszaak of vennootschap), werk een business- en een financieel plan uit.

Ga na of u de gewenste activiteit mag uitoefenen

Om een onderneming op te richten, moet u meerderjarig zijn en burgerrechten hebben. Voor bepaalde activiteiten moet u ook over machtigingen beschikken of specifieke vaardigheden aantonen.

Maak een afspraak bij een ondernemingsloket

Regel alle administratieve formaliteiten voor het opstarten van uw onderneming in een ondernemingsloket en schrijf u in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen. Als u beslist om een vennootschap op te richten, moet u in de meeste gevallen eerst naar de notaris.

Neem alle nodige stappen

Als zelfstandige hebt u een eigen sociaal statuut en een specifiek socialezekerheidsstelsel. Bijgevolg moet u:

  • zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen naar keuze;
  • elk kwartaal sociale bijdragen betalen;
  • zich inschrijven bij een ziekenfonds naar keuze om in aanmerking te komen voor de uitkeringen van dat stelsel.

Controleer ook wat uw fiscale en boekhoudkundige verplichtingen zijn en sluit de nodige beroepsverzekeringen af voor onvoorziene gebeurtenissen die uw onderneming kunnen treffen.

Meer weten?

Ontdek de essentiële stappen en vele andere nuttige thema’s voor starters in onze brochure "Zelfstandige worden".

Laatst bijgewerkt
24 mei 2023