""

Op 21 juni 2022 heeft het Europees Octrooibureau (EOB) de nieuwe Young Inventors Prize toegekend aan de Belgische ondernemer Victor Dewulf (25) en de Britse computeringenieur Peter Hedley (27) voor hun efficiënt afvalsorteerproces gestuurd door artificiële intelligentie (AI).

Artificiële intelligentie aan het werk

Hun uitvinding omvat een computervisiesysteem dat afval identificeert op een transportband en een robotarm die de waardevolle stukken eruit pikt – voor snellere, nauwkeurigere en zuiverdere afvalsortering.

Het systeem van Dewulf en Hedley bestaat uit twee onderdelen die apart of afzonderlijk ingezet kunnen worden. Het afvalherkenningssysteem gebruikt een camera van smartphonekwaliteit die boven de transportbanden gemonteerd is en foto's maakt van het afval dat voorbijkomt. Een algoritme bepaalt dan welke stukken als eerste opgepikt moeten worden. Die instructies worden verstuurd naar een 6-assige robotsorteerarm, die het afval van de band neemt en op de juiste plek deponeert. De volledige oplossing kan per minuut 55 geslaagde “picks” op de transportband uitvoeren.

Uiteindelijk verhoogt de uitvinding het volume gerecycleerd afval en maakt ze recyclage rendabeler.

Young Inventors Prize 2022

De prijs voor jonge uitvinders is een van de meest prestigieuze innovatieprijzen van Europa. Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft deze nieuwe prijs in het leven geroepen om de volgende generatie uitvinders te inspireren. De prijs is bestemd voor uitvinders tot 30 jaar en bekroont initiatieven die gebruik maken van technologieën die bijdragen tot de verwezenlijking van de doelstellingen van de Verenigde Naties over duurzame ontwikkeling en die een positieve invloed hebben op ons leven.

Meer info in beeld op Youtube

Laatst bijgewerkt
7 juli 2022