Squishies ook bestemd voor kinderen jonger dan 3 jaar

squishies

Table of Contents

  De hype op de speelgoedmarkt zijn dit jaar de squishies en andere analoge producten zoals Squish-Dee-lish en squeezoos.

  Squishies zijn speelgoedartikelen die gemaakt zijn van zacht polyurethaanschuim. Ze zijn samendrukbaar en bij het loslaten nemen ze hun oorspronkelijk vorm weer aan. Ze bestaan in verschillende vormen (diertjes, voedingsmiddelen zoals een ijsje of een taartje) en kleuren.

  Squishies worden verkocht met de waarschuwing “Niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar”. Het doelpubliek is volgens de fabrikanten kinderen vanaf 6-8 jaar.

  De FOD Economie (alsook toezichthoudende overheden van verschillende andere lidstaten) is het daar niet mee eens: dit speelgoed is ook bestemd voor kinderen jonger dan 3 jaar.

  Het is dus niet toegelaten dat squishies en analoge producten de waarschuwing “Niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar” dragen. Squishies moeten voldoen aan de veiligheidseisen voor speelgoed dat geschikt is voor kleine kinderen jonger dan 3 jaar. Zij mogen onder andere geen kleine onderdelen bevatten.

  Redenen voor de leeftijdsclassificatie “geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar”:

  • de producten zijn zacht, kleurrijk en bevatten geen details, hebben geen realistische weergave;
  • ze zijn zeer aantrekkelijk voor jonge kinderen;
  • kinderen hebben geen speciale vaardigheden nodig om ermee te spelen: je drukt ze samen en laat ze weer in hun oorspronkelijke toestand terugkomen;
  • het is te verwachten dat kleine kinderen ermee spelen;
  • in overeenstemming met de Europese gids nr. 11 betreffende de indeling van speelgoed voor kinderen jonger dan drie jaar, kunnen squishies in de vorm van "mooie", "schattige" dieren (of babydieren, baby's, kleine kinderen, enz.), "die zijn zoals hen ", of squishies met "mooie", "schattige gezichtjes” worden beschouwd als speelgoed voor kinderen jonger dan 3 jaar (de Gids kun je downloaden in het Engels, Frans en Duits).
  • volgens de internationale gids ISO/TR 8124-8 over richtlijnen voor leeftijdsclassificaties wordt knijpspeelgoed gemaakt van zacht materiaal (squeeze toys), beschouwd als speelgoed voor kinderen jonger dan 3 jaar.

  De FOD Economie herinnert de fabrikanten/importeurs eraan om enkel veilig speelgoed op de markt te brengen dat voldoet aan het KB van 19.01.2011 betreffende de veiligheid van speelgoed.

  Meer info over de veiligheid van speelgoed

  Laatst bijgewerkt
  1 juni 2018