Natuurlijke diamant - synthetische diamant

Table of Contents

  Natuurlijke diamanten, werden meer dan 3 miljard jaar geleden gevormd. De eerste werden meer dan 3.000 jaar geleden in India ontdekt. Slechts zeer recent zijn er synthetische diamanten (of "laboratoriumdiamanten") op de markt verschenen. Dat zijn in het laboratorium gemaakte substituten die dezelfde chemische samenstelling en fysische eigenschappen hebben als natuurlijke diamanten.

  Verschil in samenstelling

  Synthetische diamanten hebben dezelfde samenstelling als natuurlijke diamant. Beiden worden gevormd uit koolstof. Omdat de atomische samenstelling dezelfde is, is het verschil tussen natuurlijke en synthetische diamant niet waar te nemen met het blote oog maar heb je  professioneel detectiemateriaal nodig. Hoewel hun samenstelling dus hetzelfde is, is het ontstaan van de twee producten natuurlijk totaal verschillend.

  Verschil in prijs

  In uitzicht lijken ze dus op elkaar, maar hun waarde is duidelijk anders.

  Terwijl natuurlijke diamanten een product zijn van Moeder Aarde, waarbij ze miljarden jaren geleden werden gevormd diep onder de aardkorst, worden synthetische diamanten op enkele weken tijd geproduceerd in een laboratorium.

  Tips voordat u een diamant koopt

  • Vraag altijd aan de verkoper of het een natuurlijke of een synthetische diamant is en of hij een certificaat kan voorleggen dat aangeeft over wat voor soort diamant het gaat. Zo weet u precies wat u koopt!
  • Vraag aan de verkoper het verschil in prijs van de twee soorten diamant.
  Laatst bijgewerkt
  2 maart 2020