""

Op 18 oktober 2023 viert de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) haar twintigjarige bestaan. De databank van de FOD Economie verzamelt alle basisgegevens van ondernemingen. Dat leidde tot minder administratieve rompslomp voor bedrijven en vereenvoudigde het werk van overheidsdiensten.

Voor KBO

Vóór de oprichting van KBO waren de officiële gegevens van bedrijven verspreid over databases van verschillende overheidsdiensten. Elke overheidsdienst kende een specifiek identificatienummer toe aan bedrijven, zoals het btw-nummer, het socialezekerheidsnummer, het handelsregisternummer ….

Wanneer een van die gegevens wijzigde, moest de ondernemer contact opnemen met de verschillende overheidsdiensten om ze te laten aanpassen.

Administratieve vereenvoudiging

Om dat administratief te vereenvoudigen werd op 1 juli 2003 de Kruispuntbank van Ondernemingen opgericht. De gegevens van alle bedrijven werden daarbij gecentraliseerd in één database. Elk bedrijf kreeg een uniek identificatienummer, het ondernemingsnummer.

Sindsdien moet een onderneming zijn gegevens alleen doorgeven aan KBO. KBO deelt die informatie vervolgens met alle overheidsdiensten.

Ook voor bedrijven en burgers heeft KBO heel wat te bieden. Zo kan iedereen via Public Search  gegevens van ondernemingen opzoeken en controleren.

5 sleutelcijfers over KBO

  1. KBO telt 1.952.286 actieve ondernemingen
  2. KBO is goed voor meer dan 90 % van de bezoeken op de website van de FOD Economie voor het thema ondernemingen
  3. In 2022 beantwoordde de KBO-helpdesk 28.291 vragen
  4. Tot nu toe consulteerden 285.467 verschillende ondernemers hun gegevens via My Enterprise
  5. Er zijn meer dan 212.000.000 opzoekingen per jaar via de Public Search-toepassing

Wilt u weten wat KBO nog meer te bieden heeft? Neem dan gerust een kijkje op de webpagina’s van de Kruispuntbank van Ondernemingen

Laatst bijgewerkt
7 november 2023