004-20_banner-newsroom.jpg
De juiste reflexen op het Autosalon U maakt misschien van het Autosalon gebruik om een nieuw voertuig aan te schaffen... Volg onze tips voor een weloverwogen aankoop.

Elk jaar worden in ons land 550.000 nieuwe personenwagens ingeschreven. Voor heel wat automobilisten is het Autosalon het uitgelezen moment om een auto te kopen. Commerciële aanbiedingen, zeer voordelige leningen, glimmende carrosserieën, ronkende motoren ... tijdens die hoogdagen voor de autosector sparen autoconstructeurs kosten noch moeite om de kandidaat-koper te verleiden.

1.   Breng uw behoeften in kaart

Sportieve cabrio ... of monovolume? Stel uzelf de juiste vragen en definieer uw bestuurdersprofiel om een verstandige keuze te maken. Denk ook na over welke brandstof het meest geschikt is in uw geval. Een chauffeur die jaarlijks 50.000 km op de snelweg rijdt, heeft uiteraard niet dezelfde behoeften als iemand die in de stad korte afstanden aflegt.

2.   Vergelijk aanbiedingen en onderhandel

Bepaal op basis van uw profiel en persoonlijke smaak welke voertuigen aan uw criteria voldoen. Vergelijk de voor- en nadelen van elke wagen. Vraag naar saloncondities en aarzel niet om de concurrentie te laten spelen en zo de best mogelijke voorwaarden in de wacht te slepen.

Onderzoek de andere aspecten van de geselecteerde voertuigen: CO2-uitstoot, verkeersbelasting en belasting op de inverkeerstelling, verzekeringspremie, doorverkoopwaarde enzovoort.

3.   Neem bedenktijd

Geef niet toe aan de eerste de beste verleiding. Neem de tijd om na te denken en bezoek verschillende autodealers. U zult aanbiedingen vinden die vergelijkbaar zijn met die op het salon en de professional zal meer tijd hebben om u nuttig advies te geven. U kunt er ook een overnameaanbod krijgen voor uw oude voertuig.

4.   Bepaal de financieringswijze

De twee meest voorkomende financieringswijzen voor de aankoop van een nieuw voertuig zijn consumentenkredieten en particuliere leasing (“private lease”).

Reclame voor consumentenkrediet is gereglementeerd. Sommige bepalingen leggen de adverteerders tal van verplichtingen op. Zo moet elke advertentie met een rentevoet of cijfers over de kosten van het consumentenkrediet de volgende basisinformatie duidelijk, beknopt en zichtbaar vermelden:

  • de vaste of variabele debetrentevoet en alle kosten die in de totale kostprijs van het krediet zijn opgenomen;

  • het kredietbedrag;

  • het JKP (jaarlijkse kostenpercentage);

  • de duur van de kredietovereenkomst;

  • in geval van een krediet in de vorm van een betalingstermijn: de contante prijs en het bedrag van de aanbetaling.

Zorg er dus voor dat u over die verschillende elementen beschikt.

Schenk bijzondere aandacht aan ballonkredieten. De automobielsector biedt die vorm van krediet regelmatig aan, omdat hij het voordeel biedt van lage maandelijkse afbetalingen gedurende de looptijd van het contract. Anderzijds houdt die formule de betaling van een veel hogere laatste maandelijkse afbetaling in. Houd er rekening mee dat die laatste "verhoogde" maandelijkse betaling moet worden aangegeven in ten minste dezelfde lettergrootte als de gebruikelijke maandelijkse afbetaling.

Om toe te zien op de naleving van die wettelijke bepalingen, voert de Economische Inspectie van de FOD Economie ter gelegenheid van het Autosalon systematische controles uit.

Tweede optie: particuliere leasing, die sinds 2017 een hoge vlucht neemt. Het gaat daarbij niet om een aankoop van een voertuig, maar om een verhuring: het voertuig moet aan het einde van het contract worden teruggebracht. Bovendien is die formule geen vorm van consumentenkrediet en dus niet onderworpen aan dezelfde verplichtingen.

Ook in dat geval moet de consument echter vooraf worden geïnformeerd en mag hij niet het slachtoffer worden van bedrieglijke, oneerlijke of agressieve praktijken.

In het geval van particuliere leasing besteedt u best bijzondere aandacht aan de volgende aspecten:

  • is er in het contract een maximaal aantal kilometers/jaar voorzien? Als u die overschrijdt, riskeert u een toeslag per kilometer te moeten betalen;

  • vergeet niet dat de auto in goede staat moet zijn als u hem inlevert, anders kunnen u kosten voor reparaties worden aangerekend;

  • pas op voor lage maandelijkse betalingen. Die kunnen wijzen op een beperking van de jaarkilometrage, op het feit dat andere bestuurders het voertuig niet mogen gebruiken, dat bepaalde kosten niet inbegrepen zijn, op een hogere eerste maandelijkse betaling, op een hoog eigen risico bij een ongeval ... ;

  • controleer of de kosten voor de opzegging van het contract niet te hoog zijn.

Het goede nieuws is dat de Economische Inspectie heeft vastgesteld dat de consumenteninformatie over private leasing en de vermelding van de prijzen, de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik zeer goed wordt gerespecteerd.

5.   Verandert u van gedachten?

Voor consumentenkrediet hebt u een onvoorwaardelijk herroepingsrecht van 14 dagen. Houd er evenwel rekening mee dat dat recht alleen geldt voor het kredietcontract en niet voor de aankoop van het voertuig, die niet zal worden geannuleerd.

Weet in dat verband dat een verkoop op het Autosalon niet wordt beschouwd als "buiten de onderneming". U heeft daarom geen herroepingsrecht als u op het salon een koopbelofte ondertekent. U kunt evenwel toch nagaan of de algemene verkoopsvoorwaarden niet in iets dergelijks voorzien.

Goede reis!

 

 

Laatst bijgewerkt
12 maart 2020