""

Ons land versterkt het toezicht op het verbruik en de bevoorradingszekerheid van aardgas in België. Die maatregel wordt verklaard door de huidige geopolitieke omstandigheden en de nieuwe Europese verplichtingen voor het vullen van de aardgasopslagfaciliteiten.

België is een aardgashub met directe pijpleidingverbindingen met zijn buurlanden (Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) en met Noorwegen. De terminal van Zeebrugge maakt het mogelijk om ook vloeibaar aardgas (lng) in en uit te voeren via tankschepen en vrachtwagens. De daling van de levering van Russisch gas via pijpleidingen heeft geleid tot een toename van de doorvoer naar het oosten van het gas dat België binnenkwam. Die doorvoer steeg van gemiddeld 56 % in de periode 2017-2021 naar 70 % in 2023 en 64 % in 2024.

Sinds 2022 is het aardgasverbruik in België gedaald, zowel wat betreft het verbruik door bedrijven en huishoudens als het gebruik van aardgas voor elektriciteitsproductie.

In mei 2025 was het totale aardgasverbruik voor België 9,1 TWh. Dat komt overeen met een daling van 27,2 % vergeleken met het gemiddelde voor dezelfde maand tijdens de referentieperiode. Die daling is vooral te verklaren door de gunstige weersomstandigheden: mei was droog en zonnig, met een gemiddelde temperatuur van 14,7°C (normaal 13,9°C), volgens het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI).

Monitoring van de Europese doelstellingen voor aardgasverbruik en -opslag

Laatst bijgewerkt
12 juni 2025