121-24 Gaz L/H - Gas L/H.jpg

Table of Contents

    1,6 miljoen gebruikers schakelden om van arm naar rijk gas De afgelopen weken schakelden de laatste aardgasgebruikers die arm aardgas uit Nederland gebruikten om naar rijk aardgas. In totaal werden ruim 1,6 miljoen huishoudens en ondernemingen (zowat de helft van de Belgische gasgebruikers) omgeschakeld. Het project werd vijf jaar vroeger dan gepland afgerond.

    Nederland besliste in 2018 om ten laatste tegen 2030 te stoppen met het uitvoeren van “arm” aardgas (L-gas oftewel laagcalorisch gas). De reden: de uitputting van hun aardgasreserves en het garanderen van de veiligheid van de inwoners van Groningen.

    Arm aardgas moet dus vervangen worden door “rijk” aardgas (H-gas of hoogcalorisch gas). Dat wordt geïmporteerd uit landen zoals Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en de Verenigde Staten. De samenstelling van rijk aardgas is anders dan dat van arm aardgas. Daarom moest de infrastructuur van 1,6 miljoen Belgische gezinnen die aardgas uit Nederland ontvingen, aangepast worden. Het ging vooral over installaties in de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Luik (Hannuit en Borgworm), Henegouwen, Namen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

    Campagne “Gas verandert”

    In oktober 2017 lanceerde de FOD Economie in nauwe samenwerking met Synergrid en de federatie gas.be de campagne “Gas verandert” met een bijhorende campagnewebsite. De bedoeling was om gebruikers te informeren en zo een vlotte omschakeling te garanderen.

    Die omschakeling bleek een succes want het project kon vijf jaar eerder dan oorspronkelijk voorzien worden afgerond. Dat toont de hoge betrouwbaarheid van de netten en de expertise van de plannings- en interventieteams van de verschillende betrokken netbeheerders.

    De omschakeling verplichtte gebruikers om hun gastoestellen te laten afstellen door een bevoegd technicus. Wie dat goed plande, liet dat samenvallen met het tweejaarlijks verplichte onderhoud van hun gastoestel. Zo’n onderhoud is belangrijk voor je veiligheid en je portemonnee. Een toestel dat slecht functioneert verbruikt immers meer, is onveilig en slecht voor het milieu. Een regelmatige controle zorgt er dus voor dat je op je twee oren kan slapen.

    — Lien Meurisse – Woordvoerster FOD Economie

    De omschakeling van arm aardgas uit Nederland naar rijk aardgas uit verschillende landen komt bovendien de diversificatie en de energetische bevoorradingszekerheid van ons land ten goede.

     

    Laatst bijgewerkt
    5 oktober 2024