U ontvangt een e-mailbericht waarin de afzender beweert foto's te hebben van u terwijl u op pornografische sites kijkt. De foto's zullen worden openbaar gemaakt als u het geld dat hij eist, niet betaalt.

U bent waarschijnlijk het slachtoffer van seksafpersing.

Wat is seksafpersing?

Seksafpersing of “sextortion” is een samenvoeging van de Engelse woorden “sex” en “extortion”. U zou de term dan ook kunnen vertalen als “seksuele afpersing”. Die omschrijving geeft meteen aan waar het om gaat: iemand probeert u te chanteren door te dreigen met het vrijgeven van intieme beelden (foto's of video's) die uw imago of reputatie kunnen schaden.

U moet (crypto)geld, goederen, gunsten enz. overmaken om te voorkomen dat de beelden worden verspreid. Het is mogelijk dat de beelden niet eens bestaan, maar de oplichter hoopt u ervan te overtuigen dat hij ze toch heeft.

De oplichters sturen u een e-mailbericht. Daarin leggen ze uit dat ze foto's hebben genomen of u hebben gefilmd terwijl u naar websites voor volwassenen keek of seks had. Indien u hen het geld niet betaalt dat ze eisen, dreigen ze de beelden te verspreiden.

In sommige gevallen beweren ze zelfs dat ze uw computer kunnen blokkeren en dat het geen zin heeft om uw wachtwoord te veranderen. Ze willen u doen geloven dat ze u voortdurend bespioneren, maar in de meeste gevallen hebben ze uw gegevens gewoon uit een openbare database gehaald en hebben ze op geen enkele manier uw computer of uw account gehackt.

Wees gerust: ze hebben geen beelden of foto's, dus geef niet toe aan chantage.

Tips om uzelf te beschermen tegen seksafpersing

  • Geef niet toe aan druk, geweld of dreigementen. Indien u één keer toegeeft, is het gemakkelijker voor oplichters om het nog eens te doen.
  • Klik in geen geval op een (verdachte) link en betaal zeker niet!
  • Wees voorzichtig met het delen van intieme beelden van uzelf. Indien die in de verkeerde handen terechtkomen, kunnen ze worden misbruikt.

Slachtoffer van seksafpersing? Wat kunt u doen?

  • Dien een klacht in bij de plaatselijke politie. Zij kunnen een onderzoek starten en de oplichter opsporen voordat hij nog meer slachtoffers maakt.
  • Neem zo snel mogelijk contact op met uw bank als u geld hebt verloren. De bank zal dan proberen om de verrichting te annuleren.
  • Maak een lijst van de informatie die de oplichter heeft en verander deze. Verwijder bijvoorbeeld uw Skype- of Zoom-account. Doe hetzelfde voor uw e-mailadres, uw Facebook-account, uw telefoonnummer enz. Indien u uw account niet wilt verwijderen, deactiveer ze dan voor minstens twee weken en verander uw wachtwoord. Installeer ook een antivirussysteem en scan uw computer.