Situatie
U komt op het internet een artikel tegen waarin een tv-presentator, filmster of politicus een belegging aanprijst die in een mum van tijd veel geld heeft opgeleverd. Een niet te missen kans...
Risico
Dat soort advertenties zijn schering en inslag. Het probleem is dat de bekende mensen die in de advertenties voorkomen op geen enkele manier de auteurs van de advertenties zijn. Oplichters hebben hun identiteit aangenomen en gebruiken hun foto om een financiële investering, vaak in cryptomunten, te promoten die eigenlijk niet bestaat.
Door de foto van een beroemdheid te gebruiken, proberen ze interesse te wekken in hun frauduleuze financiële voorstel en het geloofwaardig te maken. Zodra u geld gestoken hebt in die zogenaamde “must-have” belegging, zijn de oplichters er met uw geld vandoor.
Omdat u ze in de meeste gevallen ook uw persoonlijke gegevens, uw bankgegevens of gepersonaliseerde beveiligingsgegevens hebt gegeven om de transactie af te ronden, kunnen ze die gebruiken om uw bankrekening leeg te halen of andere mensen op te lichten met uw identiteit.
Tips
Pas op: als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, is ze dat vaak ook, zelfs als een bekend iemand het voorstel doet.
Controleer altijd de website van de beroemdheid om er zeker van te zijn dat hij of zij de investering aanbeveelt. En zelfs als dat het geval is, onthoud dan dat u niet te maken hebt met financiële beleggingsspecialisten.
Zoek altijd meer informatie over de financiële tussenpersoon en de aanbieding. Als het niet duidelijk is, ga er dan niet op in!
Geef nooit uw bankgegevens of kopieën van uw identiteitsdocumenten aan dubieuze tussenpersonen.
Klik niet op links in een artikel dat u hebt gelezen of in een ontvangen e-mail.
In de val gelopen?
Stop alle contact en betaal niet meer!
Gaf u gepersonaliseerde beveiligingsgegevens door? Bel onmiddellijk Card Stop (078 170 170) of neem contact op met uw bank!
Dien een klacht in bij de lokale politie.
Meld de fraude aan de Economische Inspectie via ConsumerConnect.