""

Situatieschets

Iemand belt je namens je bank. Hij of zij vertelt je dat er een vermoeden van fraude is op je bankrekening. Hier valt geen tijd te verliezen! Hij of zij stelt je voor om bij je langs te komen om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Risico

Steeds meer oplichters doen zich voor als bankbedienden, politieagenten of leden van andere officiële instellingen zoals Card Stop, om fraude of diefstal te plegen. Zij richten zich vooral op ouderen.

Eerst bellen ze je op en stellen je voor om bij je thuis langs te komen om een vermeende fraudezaak op te lossen. Zij maken van de gelegenheid gebruik om je bankkaarten en andere waardevolle voorwerpen in bewaring te nemen om je te beschermen tegen verdere fraude. Dat beweren zij tenminste.

Zij proberen ook achter je persoonlijke beveiligingsgegevens te komen (geheime codes, wachtwoorden,...). Soms vragen zij je ook om een programma op je computer te installeren of om geld te storten op een bankrekening waarvan zij zeggen dat die “veilig” is.

Als je ze in werkelijkheid gelooft en doet wat zij vragen, word je al snel bestolen.

Tip

Een bank zou nooit zo handelen. Reageer nooit op dit soort berichten: hang onmiddellijk op!

Bel je bank op om na te gaan of ze inderdaad contact met je hebben opgenomen. Gebruik nooit een telefoonnummer dat je tijdens het verdachte telefoontje hebt gekregen.

Geef nooit je persoonlijke beveiligingsgegevens (codes gegenereerd door je digipass of per sms verstuurd door je bank, je itsme-code bij het tekenen van itsme-acties, enz.) door, op geen enkele manier, noch telefonisch noch wanneer de persoon fysisch bij je thuis komt in naam van je bank of van een bekende financiële instelling.

Geef een onbekende nooit toegang tot je computer en installeer nooit een zogenaamde beveiligingssoftware. 

In de val gelopen?

Als je je persoonlijke beveiligingsgegevens hebt doorgegeven, contacteer dan onmiddellijk Card Stop (078 170 170) of je bank.

Als je er met je bank niet uitkomt, kun je een beroep doen op Ombudsfin, de Ombudsdienst voor financiële geschillen.

Dien ook een klacht in bij de lokale politie.

download de fiche (PDF, 266.42 KB)

Laatst bijgewerkt
5 juni 2024

Laatste nieuws voor dit thema