Artikel

Zelf doen of uitbesteden?

Inhoud

Voor het online ontvangen van betalingen heb je een gespecialiseerde betalingsprovider nodig.

Maar hoe kies je die?

Hier volgen enkele nuttige elementen die je kunnen helpen de juiste keuze te maken:

 • Het criterium "kosten" is uiteraard belangrijk, omdat het de winstmarge verkleint. De kosten kan je opsplitsen in verschillende componenten:
  • Een maandelijks abonnement (maar dit komt steeds minder vaak voor bij nieuwe contracten)
  • Kosten per transactie (vaak met een commissie die bestaat uit een vast bedrag van enkele centen + een %) vermeerderd met eventuele wisselkoerskosten
  • een toeslag voor facultatieve diensten, en eenmalige kosten voor bijzondere verrichtingen (bv. terugbetalingen, opsporing van verdachte transacties, enz.)

In totaal moet je rekenen dat de kosten schommelen tussen 1 % en 3,5 % van het bedrag van de transacties, inclusief btw. Uiteraard zijn die commissies onderhandelbaar, en degressief naargelang het volume.

De prijs mag echter niet het enige criterium zijn. Op grond van de ervaring op het terrein is het verstandig de voorgestelde contractuele voorwaarden aandachtig te bestuderen.

Zo is er de minimale verbintenisperiode, de minimale maandelijkse facturering door de serviceprovider, de grenzen van de garanties en de verantwoordelijkheden in geval van fraude, de al dan niet gedekte situaties, de soorten uitgesloten producten, de betalingstermijnen, het systeem van de dienst na verkoop in geval van een technisch probleem / geschil over een transactie.

Wij raden je ook aan om voldoende aandacht te besteden aan:

 • De ergonomie en de aanpassingsmogelijkheden van de betalingsmodule in de webshop
  • Hoe vlotter de sales funnel, hoe lager het afhaakpercentage, vooral op smartphones, wat een impact heeft op de verkoop
 • De kwaliteit en de functionaliteiten van de beheersinterface
  • Tools voor bankreconciliatie, gegevens zoeken en exporteren, frauderisicobeoordeling, terugbetalingsbeheer... kunnen jou en je accountant kostbare tijd besparen

Ten slotte moet de voorgestelde technische oplossing goed worden bijgehouden, door regelmatige updates en nieuwe methoden van onlinebetaling voor te stellen.

Als je ervaren bent in contractonderhandelingstechnieken en ervoor zorgt dat je de beste verwerkers en acquirers zoekt, kan je zelfs tot 50 % kosten besparen (door opnieuw te onderhandelen over contracten hebben e-tailers hun winst in 3 jaar tijd met meer dan €50K kunnen verhogen bij een omzet van €2M/jaar).

Een gespecialiseerd bureau in onlinebetalingen inschakelen kan je helpen wegwijs te worden in de materie en om de verschillende concurrenten op de markt tegen elkaar uit te spelen, vooral als je grote transactievolumes hebt in het buitenland.

De webdevelopper of het web agency zal zeker kunnen helpen bij het integreren van de betalingsmodule op je website, hoewel sommige open-source platforms dit reeds heel eenvoudig maken.

Heb je voor een huurplatform ("SaaS") gekozen, dan zijn die modules doorgaans vooraf geïnstalleerd. Zorg er dan niettemin voor dat je een platform kiest dat voldoende betaaloplossingen biedt (enkel Paypal aanbieden, kan ertoe leiden dat veel klanten uiteindelijk afhaken). Hetzelfde geldt als je verkoopt aan Belgen zonder een Bancontact-betaaloptie).

Volgend artikel Online betalingen ontvangen Een praktijkvoorbeeld