Artikel

Wees waakzaam voor fraude – het overkomt niet alleen anderen

Inhoud

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben oplichters het niet alleen gemunt op populaire/bekende sites. Oplichters geven namelijk dikwijls de voorkeur aan nieuwe sites, omdat zij weten dat de beheerders ervan niet erg ervaren zijn.

Je hiertegen beschermen is vooral belangrijk omdat de financiële gevolgen in de praktijk meestal voor jou als verkoper zijn (de consument is technisch en juridisch vrij goed beschermd als hij van een officiële in Europa gevestigde verkoper koopt). Ook in contracten met payment service providers wordt fraude vaak ten laste gelegd van de verkoper.

Gelukkig vereist de algemene toepassing van 3D Secure en, in ruimere zin, de PSD 2-richtlijn inzake betalingsdiensten een "sterke" authenticatie, met ten minste twee verschillende systemen om transacties te valideren: wachtwoord, vingerafdruk, Digipass of smartphone. Hierdoor wordt het risico bij intra-EU-transacties aanzienlijk beperkt.

Bij intercontinentale transacties doen zich echter nog vaak onaangename verrassingen voor (transacties waarbij het land van de kaarthouder, het land waar de transactie plaatsvond en het land waar het pakje wordt geleverd, verschillen), doen zich echter nog vaak onaangename verrassingen voor.

Leg daarom online dezelfde voorzichtigheid aan de dag als in een fysieke winkel (aan de kassa controleer je ook of een bankbiljet niet vals is).

Goede praktijken bestaan uit:

  • Preventief werken
    • door transacties niet automatisch en blindelings te valideren, door te werken met tools die verdachte transacties opsporen, door extra oplettend te zijn bij internationale transacties...
  • Reageren in geval van fraude
    • Bewaar alle betrouwbare bewijzen (van de afname van het pakket, tijdstempels, serverlogs, enz.) om het incident te documenteren bij de indiening van een klacht bij de eenheid Computercriminaliteit
  • Zorg voor een degelijke IT-beveiliging van de computers en smartphones die jouw bedrijf gebruikt
    • Een hacker gaat immers niet proberen om een fout te vinden in de server van je webshop, maar eerder “phishen” en dan een wachtwoord hergebruiken op het platform, spyware installeren op een van je computers om het ingetypte wachtwoord te onderscheppen, of nog eenvoudiger door willekeurig te werk te gaan, wat kan lukken als je paswoorden niet complex genoeg zijn.
Volgend artikel Online betalingen ontvangen Communiceer rijkelijk en stel je bezoekers gerust