Enkel naar je omzet kijken, is eigenlijk niet voldoende. Het is echt belangrijk om een dashboard te creëren en er de indicatoren in op te nemen die voor jouw activiteit essentieel zijn. Die hangen ook af van de manier waarop je online aanwezig bent.
Niet alleen momentopnames met een cijfer of een percentage op een gegeven tijdstip, maar ook trends zijn van belang. Als je bijvoorbeeld merkt dat het aantal bezoekers van week tot week sterk daalt, heb je misschien een probleem met de SEO. Of als klanten jou steeds producten van één bepaalde leverancier terug sturen, omdat de kwaliteit niet goed is of de maten niet overeenkomen met de gebruikelijke maten (schoenen en kleding), moet je misschien ingrijpen.
Hieronder vind je een aantal voorbeelden van parameters die je kan monitoren om goed te weten waar je kan of moet bijsturen.
De prestaties van de verschillende stappen in de customer journey stellen jou in staat problemen in je salesfunnel op te sporen. Als bijvoorbeeld veel transacties tijdens de betalingsfase worden afgebroken, kan dat wijzen op een technisch probleem of op het feit dat de betaalmethoden niet zijn afgestemd op de gewoonten van jouw klanten. De belangrijkste indicatoren zijn hier:
- de bounce rate
- het weigeringspercentage
- het verlatingspercentage
Op financieel vlak kijken we meestal naar:
- de omzet
- de operationele marge
- het bedrijfsresultaat
Op commercieel vlak kijken we vooral naar het gedrag van de bezoekers én van klanten:
- de evolutie van het aantal bezoekers;
- het aantal verkopen (per dag, week of maand);
- het gemiddelde winkelmandje;
- de gemiddelde kosten per pakket;
- de gemiddelde nettomarge per order;
- de loyaliteit en aankoopfrequentie;
- het uitvalpercentage (percentage klantenverlies)
- de klantentevredenheid;
- de kosten voor klantenwerving;
- het retourpercentage;
- de conversieratio.
Leveringen zijn een aanzienlijke kostenpost maar ook een essentieel onderdeel van de klantentevredenheid. Zorg daarom dat je de volgende factoren monitort:
- De gemiddelde leveringskosten
- De gemiddelde leveringstermijn
Ten slotte zorgt een adequaat voorraadbeheer ervoor dat je voldoende voorraad hebt om de bestellingen snel te kunnen verzenden, maar dat je ook niet te veel in huis haalt, wat een onnodige financiële verplichting inhoudt en een risico op onverkochte goederen.
Het voorraadpeil moet worden aangepast aan het soort activiteit en de aard van de producten (bv. vers), maar ook aan de seizoensgebondenheid of aan specifieke evenementen (Moederdag, Valentijnsdag, enz.). Neem volgende parameters op in je dashboard:
- totale voorraad
- doorlooptijd van de voorraad
- gemiddelde opslagtijd
- opslagkosten