1. 1 Introduction
  2. 2 Questions
  3. 3 Resultaten
1 of 3 (0%)
Thema 8: Evalueren: zet uw beschikbare middelen optimaal in

Iedereen wenst over een zo geavanceerd mogelijke cyberverdediging te beschikken. Maar dat is niet altijd mogelijk, noch nodig. Want het uitbreiden van verdedigingsmiddelen heeft een kostprijs: financieel, menselijk, enz.

Om zich niet te ruïneren en de beschikbare middelen zo goed mogelijk te benutten, zou een verstandige heer uit de middeleeuwen overgaan tot een beoordeling van de kosten/risico's van de inkomsten en uitgaven op het gebied van veiligheid voor zijn burcht.

afbeelding ter illustratie

 

Dat is net zo in uw onderneming: overgaan tot een beoordeling van kosten/risico's om te voorkomen dat uw cyberbeveiliging te duur wordt. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie hebben bepaalde beschermingsmaatregelen misschien de voorkeur boven andere, en hebt u niet noodzakelijk behoefte aan het allernieuwste product.

Denkt u dat u het nodige hebt gedaan? Waarom dat niet nagaan door regelmatig een interne en/of externe veiligheidsaudit uit te voeren? Zo kunt u zich blijven verbeteren (opwaartse spiraal) en risico's blijven identificeren waaraan u misschien niet had gedacht, rekening houdend met uw behoeften en middelen.

afbeelding ter illustratie

 

Niet de prijs telt, maar wel de doeltreffendheid van uw systeem voor cyberverdediging!

 

Om te onthouden

  • Middeleeuwse burcht:
    • om zichzelf niet te ruïneren: beoordelen van de kosten/risico's voor de verdediging van het kasteel.
  • Cyberveiligheid van uw onderneming:
    • om zichzelf niet te ruïneren: beoordelen van de kosten/risico's voor de cyberverdediging van de onderneming;
    • regelmatig organiseren van een interne en/of externe veiligheidsaudit .