Table of Contents

  Prioriteiten en doelstellingen van het Belgische voorzitterschap

  De belangrijkste prioriteiten van het Belgische voorzitterschap worden bepaald door het 18-maandenprogramma dat gezamenlijk is opgesteld door het voorzitterschapstrio dat bestaat uit Spanje (2e semester van 2023), België (1e semester van 2024) en Hongarije (2e semester van 2024).

  Het Belgische voorzitterschap gaat door met de herziening van het wetgevende kader, rekening houdend met de gebruikersbehoeften. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan de behoeften van gebruikers tijdens hun zoektocht naar nieuwe of andere data of statistieken, maar ook aan de vaardigheden die met name jonge gebruikers nodig hebben om data en statistieken in onze door data gedomineerde maatschappij te begrijpen en kritisch te benaderen. Er wordt ook gelet op hoe statistisch denken en datageletterdheid een integraal onderdeel kunnen worden van de standaard leerplannen in het onderwijs. 

  Daarom vindt tijdens het Belgische voorzitterschap op 2 en 3 mei 2023 de conferentie “Towards a more statistically literate future”  in Brugge plaats . Het evenement biedt de gelegenheid om te debatteren en ervaringen uit te wisselen over het verhogen van statistische geletterdheid onder jongeren.

  Het Belgische voorzitterschap bouwt voort op de vooruitgang die door de vorige voorzitterschappen is geboekt en spant zich in om de wetgevingsdossiers af te ronden of er zoveel mogelijk vooruitgang mee te boeken.

  Daarnaast volgt het Belgische voorzitterschap andere verordeningen op die van belang zijn voor officiële statistieken.

  Voorzitterschapsteam

  • Olivier Goddeeris – Voorzitter van de Werkgroep Statistiek van de Raad 
  • Patrick Lusyne – Adviseur-generaal, data steward, medevoorzitter 
  • Anouk Deceulaer – Dienst Internationale Strategie en Coördinatie 
  • Amandine Van Lathem – Dienst Internationale Strategie en Coördinatie 
  • Karsten Kumps – Dienst Internationale Strategie en Coördinatie 
  • Charles-Hubert Remiche – Juridisch adviseur
  • Wendy Schelfaut – Diensthoofd Communicatie en Verspreiding

  Webpagina Belgisch voorzitterschap van de Raadswerkgroep Statistiek

  Op de webpagina https://statbel.fgov.be/nl/EU2024 vindt u alle info over het programma over statistiek van België en van het voorzitterschapstrio. U vindt er ook nieuwsberichten over werkgroepen in de Raad van de Europese Unie en informatie over evenementen.

  Laatst bijgewerkt
  12 februari 2024

  Laatste nieuws voor dit thema