Table of Contents

    We verstaan onder breedbandinternet, internet waarvan de bandbreedte 30 Mbps of meer is.

    Vast breedbandinternet

    Dekking van de bevolking met vaste breedband

    99,98 % van de Belgische bevolking heeft toegang tot vaste breedband in 2022, een stijging van 0,28 procentpunten ten opzichte van 2021. Hoewel de dekking bijna volledig is, zijn er nog steeds enkele geïsoleerde gebieden in Wallonië waar geen vaste breedbandtoegang beschikbaar is. Luxemburg is het enige buurland van België met een dekking van 100 %

    Penetratiegraad van breedbandinternet

    De penetratiegraad voor vast breedband (uitgedrukt als percentage van de bevolking) bedraagt in 2022 43,2 %, een stijging met meer dan 1 procentpunt ten opzichte van 2021. België behoort tot de topgroep van landen waar deze penetratiegraad het hoogst is. In vergelijking met onze buurlanden staan we op de tweede plaats na Frankrijk, dat de ranglijst aanvoert. We liggen echter voor op Nederland (41,85 %), Duitsland (40,86 %) en Luxemburg (38,78 %).

    Vaste internetabonnementen naargelang de bandbreedte

    België heeft het op één na hoogste percentage vaste internetabonnementen van 30 Mbps of meer van alle EU27-landen. Eind juni 2022 had 97,26 % van de abonnementen een snelheid van 30 Mbps of meer, wat een stijging is van 0,6 procentpunten ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Ter vergelijking: het Europese gemiddelde bedraagt 70,43 %.

    Meer dan 70 % van de vaste internetabonnementen in België hebben een snelheid van minstens 100 Mbps. Dit aandeel is met bijna 4 procentpunten gestegen ten opzichte van 2021, wat de strategie van de operatoren om de bandbreedte te verhogen bevestigt. Ook hier ligt België ver voor op het Europese gemiddelde van 59,56 %, maar slechts op de achtste plaats in de EU27-rangschikking.

    Next Generation Access (NGA)

    Dekking van de bevolking door de NGA-netwerken

    België blijft een van de koplopers in de EU27 wat betreft de dekking van de bevolking door netwerken van het NGA-type (draadnetwerken zoals FTTH, FTTB, VDSL, DOCSIS 3.0 die snelheden van minstens 30 Mbps mogelijk maken). Tegen 2022 zal 99,36 % van de bevolking gedekt zijn. We liggen voor op Cyprus en Malta, die een volledige dekking hebben, voornamelijk door hun kleine omvang.

    Penetratiegraad

    Bijna 92 % van de huishoudens in België heeft een snelle vaste internetverbinding (minstens 30 Mbps). We staan op het Europese podium, voor Nederland en Malta. We liggen ver voor op het Europese gemiddelde (73,26 %) en op onze buren Luxemburg (81,56 %), Duitsland (70,25 %) en Frankrijk (59,35 %).

    Vaste netwerken met zeer hoge capaciteit omvatten glasvezelnetwerken (FTTH, FTTB) en DOCSIS 3.1 standaard kabelnetwerken. 78,28 % van de Belgische bevolking wordt gedekt door een VHCN, tegenover een EU27-gemiddelde van 73,42 %. In één jaar tijd is deze dekking met bijna 10 procentpunten gestegen, maar we liggen nog steeds ver achter op de best presterende landen, voornamelijk door een vertraging in de uitrol van glasvezelnetwerken.

    Glasvezeldekking

    België staat op de laatste plaats in Europa wat betreft FTTP-dekking (fibre-to-the-premises), met een dekking van slechts 17 % van de huishoudens, tegenover een Europees gemiddelde van 56,5 %. Deze vertraging in de uitrol van glasvezel in Frankrijk kan worden verklaard door het bestaan van VDSL- en kabelnetwerken met zeer hoge prestaties, zowel wat snelheid als dichtheid betreft. Er moet worden opgemerkt dat deze situatie snel zal veranderen, aangezien de gevestigde operator heeft voorspeld dat tegen 2025 de helft van de Belgische huishoudens op glasvezel zal aangesloten zijn.

    Mobiele breedbandverbinding

    4G-dekking

    4G-dekking wordt bepaald op basis van het percentage huishoudens dat woont in gebieden met geavanceerde dekking voor mobiel breedband van de vierde generatie (LTE-protocol). In België is deze dekking volledig.

    Penetratiegraad van mobiel breedbandinternet

    In juni 2022 bedroeg de penetratiegraad voor mobiel breedbandinternet (3G of hoger) in België 95 abonnementen per 100 inwoners. Hoewel dit cijfer met bijna 5 procentpunten is gestegen ten opzichte van 2021, staat ons land nog steeds op een bescheiden 22e plaats. België ligt ver achter het Europese gemiddelde (113) en achter zijn buurlanden: Luxemburg (119), Frankrijk (106), Nederland (96) en Duitsland (96). Er zijn twee mogelijke verklaringen voor deze situatie:

    • de te lage uitrusting van bepaalde bevolkingsgroepen, vooral senioren,
    • de relatief hoge kosten van mobiele breedband in ons land, vooral voor pakketten met grote hoeveelheden mobiele data
    Laatst bijgewerkt
    22 november 2023