afbeelding ter illustratie

Table of Contents

    5 onmisbare stappen die u helpen om veilig online te shoppen

    E-commerce is niet meer weg te denken uit onze economie. Het aanbod aan online winkels is gigantisch en voortdurend zoeken nieuwe spelers hun plaats in de markt.

    Hoe weet u als consument welke webshops u kan vertrouwen? Om u veilig door het internet te loodsen, bestaan enkele eenvoudige vuistregels.

    1. Controleer het imago

    Een korte controle van de webshop waarop u een bestelling wil plaatsen, kan u achteraf heel wat leed besparen.

    • Vraag advies aan vrienden, familie, collega’s of kennissen. Misschien hebben zij al een positieve of negatieve ervaring met een webshop.
    • Combineer in een online zoekopdracht de naam van de webshop of onderneming met de woorden “klachten” of “reviews”. Zo komt u ervaringen van andere consumenten op het spoor.
    • Kijk niet enkel naar de naam van de website. Soms duiken webshops op met een webadres dat nauwelijks verschilt van dat van een bekende webwinkel. De datum waarop een webshop geregistreerd is, geeft een indicatie over de betrouwbaarheid ervan. Lees in dit artikel hoe u de reputatie van een webshop kan nakijken.

    Let op, ook klantenervaringen kunnen vervalst worden. Vermeldt de website uitsluitend heel positieve reviews op een korte periode? Dan mag u dat als verdacht beschouwen.

    2. Check de identiteit van de verkoper

    Wie schuilt achter de webshop? Elke handelaar is verplicht om de nodige contactgegevens (o.a. de naam van de onderneming, fysiek adres, e-mailadres en ondernemingsnummer) duidelijk te vermelden op de website. Het loont dus de moeite om die gegevens aan een kort onderzoek te onderwerpen. U leest hier enkele manieren om dat te doen.

    Worden op de website helemaal geen ondernemingsgegevens vermeld, dan koopt u hier best niets.

    3. Vergelijk de prijzen

    Controleer de prijzen en vergelijk ze met de prijzen op andere websites. Zijn ze verdacht laag, dan mag er een belletje gaan rinkelen.
    Ook hier is alertheid geboden: steeds meer oplichters vermelden gangbare prijzen om minder op te vallen.

    4. Betaal veilig

    Check de betaalwijze. Zo bieden sommige betaalwijzen meer bescherming dan andere. Vermijd internationale geldtransfers en webshops die enkel betalingen via overschrijving aanbieden.

    Gebruikt een webshop heel wat drukkingsmiddelen om u snel te doen beslissen (bv. een aftelklok of de termen “beperkte voorraad”, “enkel vandaag korting” … ), wees dan voorzichting. Meestal worden ze gebruikt om u snel te doen beslissen zonder dat u tijd heeft om de website of het aanbod grondig te bekijken.

    Check de verkoopsvoorwaarden vooraleer u een online bestelling plaatst. Heeft u een herroepingsrecht van 14 dagen? Wie betaalt de terugzendkosten? Waar kan u klachten indienen? Wat zegt de verkoper over uw recht op garantie?

    Vindt u geen verkoopsvoorwaarden terug? Koop dan niets op deze website.

    5. Herken snel een onveilige website

    Internetfraudeurs blijven niet hangen in de tijd. Ze zijn inventief en bedenken steeds nieuwe methoden om webbezoekers zonder enige argwaan in de val te lokken. Zelfs een website die bovenaan de zoekresultaten verschijnt, kan onbetrouwbaar zijn. Wees daarom steeds op uw hoede.

    • Op veel sites kan u in persoonlijk contact komen met de verkoper, bijvoorbeeld via een chatfunctie, Whatsapp-link of e-mail. Houd er rekening mee dat zoiets geen garantie biedt op een betrouwbare verkoop.
    • Bekijk de URL van de website. Staat er in de link “http” in plaats van “https”, dan mag u die website terecht wantrouwen. Het omgekeerde is niet per se waar: zelfs wanneer een webshop “https” gebruikt, kan het een onbetrouwbare website zijn.
    • Vraagt een website om persoonlijke gegevens die niet noodzakelijk zijn om een bestelling te plaatsen, zoals uw bankrekeningnummer, pincode of een persoonlijk wachtwoord dat los staat van een eventuele account op de website? Koop dan zeker niets.
    • Controleer de website op vormgeving en inhoud: is de lay-out vreemd of slordig, staan er spellingsfouten op de website, zijn de foto’s wazig …? Dit kan wijzen op het werk van oplichters.
    • Een handige tool om te controleren of een webshop veilig is, is de Webshop Check van het Europees Centrum voor de Consument.

    Botst u tijdens uw zoektocht op onregelmatigheden, of werd u het slachtoffer van bedrog, fraude of oplichting?

    Maak er melding van via het online meldpunt.

    Laatst bijgewerkt
    17 juli 2023