""

Analyse van de prijzen - Halfjaarlijks verslag 2022 van het instituut voor de nationale rekeningen

Uitgever
Séverine Waterbley
Auteur(s)

Instituut voor de nationale rekeningen

Publicatiedatum

Inflatieverloop in België en de buurlanden in het eerste semester 2022

Door de zeer sterke toename van de energieprijzen, bereikte de totale inflatie in België een recordniveau. De inflatie voor levensmiddelen, diensten en industriële goederen neemt van kwartaal tot kwartaal verder toe.

In het tweede kwartaal 2022 kwam de totale inflatie in België, gemeten op basis van het geharmoniseerde indexcijfer der consumptieprijzen (GICP), uit op gemiddeld 9,9 %. Dit is het hoogste niveau sinds de start van de berekeningen in 1997 volgens de Eurostat-methodologie. Sinds begin 2021 is de totale inflatie in België elk kwartaal gestegen.

De hoge totale inflatie wordt verklaard door de sterke stijging van de prijzen voor energieproducten (gemiddeld +64,3 % op jaarbasis in het tweede kwartaal). Bijna twee derde van de totale inflatie in België is te wijten aan de inflatie van energie.

Sinds eind 2021 gaat de inflatie echter ook voor alle andere productgroepen in stijgende lijn. Voor levensmiddelen bedroeg de inflatie in het tweede kwartaal van 2022 al 6,5 %, voor diensten 3,6 % en voor industriële goederen 3,4 %. De toename van de consumptieprijzen eind vorig jaar was in grote mate het gevolg van de sterke heropleving van de economie na de lockdowns terwijl de internationale aanvoerketens nog verstoord waren. Met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne werden de aanbodproblemen voor bepaalde grondstoffen en materialen vervolgens nog groter.

Als gevolg daarvan is ook de onderliggende inflatie, die geen rekening houdt met de inflatie voor energie en niet-bewerkte levensmiddelen, toegenomen tot gemiddeld 4,2 % in het tweede kwartaal 2022.

Laatst bijgewerkt
3 augustus 2022