Veiligheid betreffende feestvuurwerk

Indien u niet wenst dat een feest op een nachtmerrie uitdraait, neemt u best een reeks voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen. We raden u aan de volgende raadgevingen op te volgen om zo de feestvreugde niet te bederven en vooral om uw leven en dat van uw gasten en buren niet in gevaar te brengen. Indien u van plan bent om feestvuurwerk te gebruiken, neem dan de tijd om onderstaande richtlijnen te lezen en toe te passen. Zo blijft u gevrijwaard van onaangename verrassingen.

Veiligheidsmaatregelen

Gevaar voor ogen en leven

Enkele statistieken

FAQ

Veiligheidsmaatregelen

Indien u denkt feestvuurwerk af te steken neem dan de tijd om deze brochure te lezen, zo kunt u onaangename verrassingen voorkomen:

Gevaar voor o.a. oogletsels en uw leven


Feestvuurwerk is geen ongevaarlijk speelgoed! Door het ontploffende karakter en de chemische stoffen is een ongeval snel gebeurd. Bij een ongeval is waakzaamheid geboden, zeker voor de ledematen, de handen, het aangezicht en de ogen!

Wat moet u doen wanneer u aan de ogen gewond geraakt of indien één van de toeschouwers door het vuurwerk gewond wordt?

Blijf kalm en ga onmiddellijk naar de spoedafdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis of bel de hulpdiensten. Een oogwonde te wijten aan de inslag van vuurwerk kan bovendien ook schade veroorzaken die niet altijd onmiddellijk ontdekt wordt. Door een slecht verzorgde wonde kan uw zicht al na enkele uren sterk afnemen of kunt u zelfs blind worden. Enkel met een inwendig oogonderzoek door een oogarts kunnen de gevolgen van de verwonding opgespoord worden. Wanneer, na een ongeluk met vuurwerk, uw kind felle pijnen ondervindt en in de ogen wil wrijven, laat het onmiddellijk stoppen want elke wrijving kan de bloeding of de ernst van de verwondingen doen toenemen. Dek het oog of de ogen zo mogelijk af en gebruik bijvoorbeeld een beker waarbij u direct contact tracht te vermijden.

Zeker niet doen

Breng zeker geen zalf aan! Wellicht is de zalf niet steriel. Een zalf maakt de oogomtrek gladder en hierdoor kan de arts de wonde moeilijk verzorgen. Pijnstillers zijn in dit geval ook niet nuttig en bovendien kunnen sommige de bloeding verergeren.

Brandwonden mogen absoluut niet worden ingewreven met boter, tandpasta, olie, azijn, urine, … Een verbandgaas is verboden bij jonge kinderen door de aanwezigheid van kamfer wat aanleiding kan geven tot vergiftiging, stuiptrekkingen of zelfs coma.

Geen enkele brandwonde is zonder gevaar

Geen enkele brandwonde is zonder gevaar, zelfs oppervlakkige en kleine brandwonden die ontsteken of niet vlug genoeg genezen, kunnen blijvende littekens vormen. Dat kan voor het slachtoffer een echt drama zijn. Een ernstige brandwonde is voor het slachtoffer een levenstrauma: denk hieraan vooraleer feestvuurwerk af te vuren. Wees bijzonder waakzaam!

 Nuttige adressen

 • Internationale noodoproep:
  112

 • Militair Hospitaal Koningin Astrid

  Bruynstraat 1
  1120 Neder-over-Heembeek

  Tel.: 02 264 41 11

 • Stichting Brandwonden

  Frans Landrainstraat 43
  1970 Wezembeek-Oppem

  Tel.: 02 649 65 89
  Fax: 02 644 04 02

Enkele statistieken

De zwaarste lichaamsverwondingen veroorzaakt door vuurwerk gebeuren aan de vingers (32 %), de armen (25 %), de ogen (15 %) en het gezicht (13 %).

Ook opletten voor de oren! Sommige ontploffingen kunnen tot 160 decibel gaan waarbij gehoorschade waarschijnlijk is. Dit is meer dan 20 decibel boven de maximale pijndrempel.

Eén ongeval op twee veroorzaakt een brandwonde.

In meer dan 80 % van de gevallen is het slachtoffer een man/jongen en bijna de helft onder hen zijn jongeren tussen 10 en 19 jaar!

FAQ

FAQ Feestvuurwerk (PDF, 128.42 Kb)

 

 

Nuttige Links

Publicaties

Contact Center

FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie
Contact Center

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel

Open van 9.00 tot 17.00 uur

Meer over het Contact Center

Tel.: +32 800 120 33
Fax: +32 800 120 57

Volg de FOD Economie

FacebookExterne linkTwitterExterne link

Dienst Reglementering Veiligheid

FOD Economie, K.M.O.,Middenstand en Energie
Algemene Directie Kwaliteit en Veiligheid
Dienst Reglementering Veiligheid

North Gate 
Koning Albert II-laan 16
1000 Brussel

Tel.: 02 277 77 12
Fax: 02 277 54 14
E-mail: ensure@economie.fgov.be