Bedrog

Is het u nooit overkomen dat u per brief of e-mail wordt gemeld dat u de gelukkige winnaar bent van een huis of een wagen? 

Opgelet! Wees waakzaam!

Het doel van de bedrieger is u geld afhandig te maken, en zelfs zich uw identiteit aan te matigen om in uw naam te handelen. De eenvoudigste en doeltreffendste verdediging daartegen is de u gedane voorstellen af te wijzen ook al zijn ze verleidelijk (wonderproducten, gemakkelijke geldwinst enz.), en geen persoonlijke gegevens mee te delen. 

Waaraan herken je het bedrog?

Vaak gaat het om valse beloftes waarmee u grote geldwinsten worden voorgespiegeld.

Enkele voorbeelden:

 • u bent de grote winnaar van een loterij waar u niet aan deel hebt genomen;
 • u wordt de exclusieve gelegenheid geschonken tot een systeem toe te treden om gemakkelijk en moeiteloos veel geld te verdienen;
 • u geniet een hoge commissie met geld in veiligheid te helpen brengen (erfenis, kapitalen enz.);
 • u wordt geselecteerd om uw geld risicoloos te investeren met een gegarandeerd hoog rendement in het vooruitzicht.

Waar herken je een bedrieger aan?

Zij zijn vriendelijk, praten mooi en doen u geloven dat zij het goed met u voorhebben. Of, integendeel, zij handelen agressief, dreigen, vallen u voortdurend lastig. Hun brieven en brochures komen erg professioneel over. Zij weten iemand te overtuigen. Zij zijn nooit om een antwoord verlegen en geven het niet gemakkelijk op wanneer het contact met u eenmaal gelegd is. Zij zetten u ertoe aan onmiddellijk een besluit te nemen door u allerlei bijkomende voordelen aan te bieden.

Nadat zij uw vertrouwen gewonnen hebben, verzoeken zij u

 • een voorschot te storten om de administratiekosten, de taksen enz. te financieren;
 • uw bankgegevens, kredietkaartnummer of andere persoonsgegevens (identiteitskaartnummer, nationaal registernummer enz.) mee te delen;
 • een betaalnummer van het type 0900 of 0903 op te bellen, waar u eindelijk slechts valse diensten zult bekomen;
 • een zogenaamde gratis software te downloaden die een betaalabonnement blijkt te zijn op een provider;
 • iets te kopen om uw kans op een belangrijkere prijs te verhogen;
 • cash te betalen en hun het geld via een niet-banktussenpersoon over te maken.

 

Wat zijn de aan te nemen goede reflexen om u te beschermen?

 • ten eerste: vraag u af of het logisch is dat een onbekende u gouden bergen belooft;
 • vervolgens neemt u de tijd om de coördinaten van uw gesprekspartner na te gaan; bedriegers gebruiken namelijk vaak een postbusnummer als enig contactadres, ja zelfs een GSM met kaart, dit om niet geïdentificeerd te worden;
 • deel geen enkel persoonsgegeven mee zonder te hebben geverifieerd met wie u te maken hebt;
 • geef geen geld, stort geen geld en maak geen geld over aan een onbekende of een financieel tussenpersoon zonder te weten of hij de nodige vergunningen bezit;
 • wordt u verzocht te zwijgen, dit is vermoedelijk bedrog; integendeel, spreek erover met familie en kennissen en vraag om raad aan een specialist of vertrouwenspersoon;
 • maak op veilingsites gebruik van de veilig gemaakte transacties en weiger om rechtstreeks met een verkoper te onderhandelen.

Om meer te weten over bepaalde vormen van bedrog…

Beroepsgidsen

Hebt u nooit voorstellen gekregen om uw personalia in elektronische of traditionele beroepsgidsen te plaatsen, of facturen ontvangen aan de rechtmatigheid waarvan u twijfelt?

Nigeriaanse brieven

Is het u nooit overkomen dat u een verleidelijk voorstel krijgt van financiële transactie of investering? Loop er niet in, wantrouw offertes die te schoon zijn om echt te zijn!

Valse loterijen

Is het u nooit overkomen dat u belangrijke (materiële of financiële) winsten beloofd werden? Wantrouw zulke offertes! Die zijn te mooi om waar te zijn!

Betaaltelefoonnummers van het type 0900 of diensten via SMS

De meeste diensten via telefoon worden veelal tegen een correcte prijs gefactureerd. Volgens de wet mag u op elk ogenblik de tarieven ervan raadplegen. Niettemin slagen sommige dienstverleners erin u geld af te troggelen via betaalnummers door van uw onoplettendheid misbruik te maken.

Huisarbeid

Veel mensen trachten hun koopkracht te vermeerderen met thuis te werken. Zorg echter dat u niet in de val loopt door kwaadwillige mensen gezet. Een aantal van dergelijke aanbiedingen gebruiken betaaltelefoonlijnen of dure SMS diensten, zogenaamd ten einde werkzoekenden in te schrijven. Wees waakzaam!

Autoreclame

Brandstofprijzen schieten omhoog. Het idee dat er geld met je wagen kan verdiend worden, wordt dan ook zeer verleidelijk. Blijf waakzaam: sommige ondernemingen zijn niet altijd correct.

Publicaties

Wetgeving

Contact Center

FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie
Contact Center

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel

Meer over het Contact Center

Tel.: +32 800 120 33
Fax: +32 800 120 57

Volg de FOD Economie

FacebookExterne linkTwitterExterne link