Vertraging van de inflatie in België in het tweede kwartaal

Het Prijzenobservatorium stelt zijn verslag van het tweede kwartaal 2017 voor.

De totale inflatie in België is gedaald, voornamelijk door de afname van het prijsstijgingstempo voor energie en door de prijsdaling op jaarbasis voor onbewerkte levensmiddelen. De totale inflatie in onze belangrijkste buurlanden (Duitsland, Frankrijk en Nederland) is ook afgenomen, maar bleef op een lager niveau dan in België.

In het tweede kwartaal 2017 daalde de totale inflatie in België tot gemiddeld 2,0 % (ten opzichte van 3,0 % in het vorige kwartaal). “Deze vertraging van de inflatie wordt voornamelijk verklaard door een sterke daling van het prijsstijgingstempo voor energieproducten en door een prijsdaling op jaarbasis voor niet-bewerkte levensmiddelen”, verklaart Peter Van Herreweghe, adviseur-generaal bij het Prijzenobservatorium.

De totale inflatie in de belangrijkste buurlanden (Duitsland, Frankrijk en Nederland) is vertraagd in het tweede kwartaal 2017 (1,3 % tegenover 1,7 % in het vorige kwartaal), en blijft lager dan deze in België. Het inflatieverschil ten nadele van België werd echter kleiner. “Het inflatieverschil is het gevolg van een hogere inflatie in België voor de energieproducten en, in mindere mate, voor de diensten”, verduidelijkt Peter Van Herreweghe.

Analyse van de prijzen: 2017 INR kwartaalverslag 2

Soort persbericht:Algemeen economie , Persberichten , Statistieken - Economie
Datum: 01 augustus 2017